Nak masak ape ye?Soalan yang selalu bermain kat kepala saya setiap kali nak masak.Saje je nak share resepi ikan masak asam pedas.Dulu saya tak reti sangat nak masak asam pedas ni.Setiap kali masak mesti ader yang tak kena.Kuah cair sangat lah, masam sangat lah. Kebiasaannya orang masak asam pedas ni banyak yang gunakan asam jawa or asam keping lah nak bagi rasa masam tu.Tapi saya pulak suka guna tomato fresh lah utk bagi rasa masam.Mmg lain skit rasa dia, lagi sedap.hehe..
Ni bahan2 dia...
Bahan2 A (utk tumis)-
-2 biji bawang merah kecil
-3 ulas bawang putih
-Halia sikit
-Serai sebatang
-Cili kering yang dah diblender dlm 1-2 sudu (ikut pedas lah)
-2 biji tomato yang yang dipotong kecil2 and diramas2 kan skit utk keluarkan jus dia
-Setengah sudu kecil asam jawa atau 1 asam keping
-Daun kesum and bunga kantan kalau ada
Bahan2 lain:
-Ikan cencaru (dlm 3-4 ekor)
-Sayur (depends lah maybe bendi, hirisan tomato skit)
-Setengah sudu kecil kunyit serbuk
-Sedikit belacan (sebesar ibu jari)
-Garam dan gula secukup rasa
Cara2 dia
-Tumis kan bahan2 A dlm minyak panas
-Masukkan ikan and letak kan dlm 1-2 cawan air
-Masukkan sayur2
-Letak kan kunyit, belacan, garam and gula
Dah siap..
Senang je kan.Nilah namanya Asam Pedas Moden buat isteri2 moden (yang cam malas jgk).Hehe
Sabtu lepas tengok cerita Dalil Cinta lakonan Fahrin Ahmad and Sharifah Amani dgn husband.Best jgk.Pastu tiba2 berazam nak jadi isteri Mithali.Jangan kejap je, pastu jadi isteri yang menyesali..hehe
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Resipi ini adalah resipi yang terbaikkkkkk sekali pernah saya makan dalam hidup saya. Thanks sayang sebab masakkan makanan yang sedap2 untuk suami sayang ni. Heheheheh xoxoxox
ReplyDelete